Social Business City Barcelona | L’empresa social: oportunitat de futur
16416
post-template-default,single,single-post,postid-16416,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

L’empresa social: oportunitat de futur

L’empresa social: oportunitat de futur

Després d’un any, el cicle de jornades de debat i reflexió entorn l’empresa social i l’economia social i solidària a la universitat finalitza de manera molt satisfactòria. El projecte -promogut per la xarxa d’universitats Yunus Social Business Centre Barcelona de la que formen part la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Abat Oliba – CEU, la Universitat Internacional de Catalunya, la Universitat Oberta de Catalunya i EADA – tenia per objectiu apropar i incorporar l’economia social i solidària a la docència i recerca universitàries, entenent l’empresa social com un vehicle transformador i analitzant els reptes i les oportunitats que el concepte ens aporta. Arran de la necessitat detectada de generar coneixement entorn les empreses socials des d’una perspectiva divulgativa, la iniciativa es proposava analitzar, reflexionar, debatre i generar propostes concretes per tal d’impulsar-ne la docència i la recerca a la Universitat.

D’aquesta manera, en el període d’un any, s’han realitzat diversos seminaris i jornades per tal d’oferir espais de diàleg i reflexió que permetin generar noves idees i propostes de manera col·laborativa entre tots els agents implicats. En aquest sentit, el cicle ha comptat amb la celebració de seminaris participatius i jornades obertes, on s’han convidat tant a les universitats de Catalunya, estudiants, administració pública, i experts de l’empresa social i el tercer sector a nivell nacional i internacional, amb la finalitat de recollir, reflexionar i posar en comú tots els suggeriments i percepcions per tal d’incorporar una mirada més social i transformadora a la Universitat.

El cicle ha comprès les següents activitats:

 

13 de juny de 2017 Seminari Interuniversitari

Taller participatiu amb les universitats i escoles de negoci de Catalunya amb l’objectiu de posar en comú les iniciatives que s’estan realitzant a les universitats en termes de docència i investigació, reflexionar sobre què es pot fer a nivell universitari per promoure l’economia social i crear una xarxa de docents sensibilitzats. Posada en comú de totes les iniciatives i experiències que s’estan duent a terme a les universitats de Catalunya en termes de docència sobre l’Economia Social. Diversos representants de les diverses universitats participants ens van explicar en quines assignatures i graus s’imparteixen conceptes relacionats amb l’economia social i l’empresa social, i de quina manera s’està fent.

 

16 de juny 2017 Seminari Estudiants

Per tal d’introduir temàtiques socials i transformadores es creu fonamental trencar el mur entre estructura i estudiants. Una interrelació fluida entre Universitat i la comunitat estudiantil és clau per deixar aflorar iniciatives que sorgeixen dels estudiants. És per això que es va realitzar una sessió amb aquest col·lectiu, amb l’objectiu de detectar les necessitats no cobertes pel que fa a l’economia social, l’empresa social i l’emprenedoria social.

 

13 de novembre del 2017 Conferència Internacional: L’Empresa Social: Reptes i Aliances

Amb l’objectiu d’intercanviar bones pràctiques, es van convidar representants d’universitats tant del nostre país com d’altres, membres de xarxes universitàries YSBC d’altres punts del món, agents de l’Administració Pública i un representant d’agrupacions del tercer sector. Les universitats convidades van exposar les seves experiències entorn a la difusió de l’empresa social en un acte obert per tal de transmetre la importància de generar coneixement entorn l’empresa i l’emprenedoria social, exposar models nacionals i internacionals d’aplicació pràctica i donar a conèixer experiències d’èxit nacionals i internacionals d’aplicació pràctica.

L’acte va iniciar amb la benvinguda institucional d’Ester Oliveras, professora associada de la Universitat Pompeu Fabra i directora de la xarxa universitària Yunus Social Business Center, i Paula Veciana, directora de Social Business City Barcelona. Després, Clementine Hill-O’Connor, investigadora de la Glasgow University va realitzar la conferència inaugural L’empresa social en un món de desigualtats: el cas de WEvolution.

Més tard, en una taula rodona diverses personalitats del sector van debatre entorn les aliances de l’empresa social, moderats per Carmen Parra de la UAO-CEU: Santiago Hernández, de Forum District; Clementine Hill-O’Connor, de la University of Glasgow; Àlvaro Porro, comissionat de l’Economia Social, Desenvolupament local i Consum de l’ Ajuntament de Barcelona i Josep Vidal, Director general d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa de la Generalitat de Catalunya.

L’acte es va tancar amb la segona taula rodona de la jornada, moderada per Elisabet Garriga d’EADA on es van repassar els diversos models per a mesurar l’impacte social amb els convidats Carmen Marcuello, de CIRIEC i la Universidad de Zaragoza i Enrico Testi, de la University of Firenze i Social Business City Pistoia.

Consulta el vídeo de la jornada aquí

Consulta el programa aquí

 

24 d’abril del 2018 Seminari Participatiu entre universitats, agents de l’Administració Pública i del tercer sector. Universitat i Economia Social: Fem xarxa!

El seminari, al qual van atendre agents de l’Administració Pública (Barcelona Activa, Diputació de Barcelona, Direcció General de l’Economia Social de la Generalitat de Catalunya, Àrea Metropolitana de Barcelona, Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet) i membres de la xarxa universitària Yunus Social Business Center , així com professionals del Tercer Sector i l’àmbit de l’Economia Social i Solidària (Confederació de Cooperatives) pretenia posar en comú les pràctiques i experiències dels ponents en els seus diversos camps de treball relatius a l’Economia Social i Solidària, per tal de reflexionar entorn a la col·laboració entre l’àmbit universitari i l’Administració Pública i els agents del tercer sector, tot analitzant mancances, dificultats i propostes de millora.

 

15 de maig del 2018 Seminari Intersectorial: Definim l’Empresa Social

Membres de la xarxa universitària Yunus Social Business Center es van reunir per tractar d’establir una definició unànime del concepte d’empresa social.

 

19 de juny del 2018 Conferència de cloenda. L’empresa Social: Reptes i Aliances

En aquesta jornada es va tractar d’aprofundir sobre el concepte d’empresa social, que continua sent un concepte controvertit en el nostre context social i econòmic. Per tal de contrastar com s’aproximen a la definició des de diversos àmbits relacionats amb l’economia social, vam convidar agents de l’Administració Pública, professionals del món acadèmic universitari, i investigadors de l’ESS així com també representants del Tercer Sector Social que van exposar les múltiples visions del concepte.

Ester Oliveras, directora de la xarxa universitària YSBC i professora associada de la UPF va inaugurar la jornada amb la conferència inaugural, seguida per Sònia Moragrega, directora de la Fundació Intermedia i membre de SBC Barcelona.

Rafael Chaves, de CIRIEC i professor de la Universitat de Valencia va realitzar un repàs a l’Empresa social i economia social a Europa: evolució recent i conceptes emergents, per tal de donar a conèixer la situació de l’empresa social fora d’Espanya des de l’àmbit de la investigació. Per tal d’analitzar-ho des d’una perspectiva experiencial, quatre empreses socials de trajectòria contrastada, localitzades a Catalunya, van participar d’una taula rodona exposant quines dificultats s’han trobat al llarg del seu recorregut: Social Forest, Espai Mescladís, Saó Prat i Biciclot. Aquestes quatre empreses socials apareixen al llibre de casos d’empreses socials exitoses que la xarxa d’universitats YSBC ha realitzat al llarg del cicle, col·laboració entre universitats on cadascuna ha analitzat un cas, i que va ser obsequi per als assistents a la jornada.

El material divulgatiu ha estat editat gràcies a Aracoop i està pensat per a ser utilitzat com a material didàctic. És gratuït tant en la seva edició impresa com online, i podrà descarregar-se en diversos webs, entre ells el de SBC.

El tancament de la jornada, de la mà d’Álvaro Porro, comissionat de l’Economia Social, Desenvolupament local i Consum de l’ Ajuntament de Barcelona i Josep Vidal, Director general d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa de la Generalitat de Catalunya va aportar la visió des de l’Administració Pública.

Consulta el vídeo de la jornada aquí

Consulta el programa aquí

Descarrega’t aquí el llibre de casos ‘Noves tendències en la gestió d’empreses socials’